Öleb ügyek

Rozina design

Rozina design

Kiskutyám lesz! Mi legyen a kezdőcsomagjában?

2017. október 19. - Márkó Edina

 Szóval, eldöntöttétek! Kutyátok lesz! Már túl vagytok a hosszas nézelődésen, kiskutyák látogatásán és igen, megvan ő. Aki egy kicsit más mint a többi, van benne valami amitől a szíved megdobban. Ő az akivel megszeretnétek osztani az életeket.

Tudom, hogy már most izgultok és mint a gyerekek számoljátok a napokat. Elképzelitek milyen is lesz majd vele a közös élet. Aztán picit féltek is és felteszitek a kérdést. Minden jól fog  menni? Tudjátok-e majd mikor mit kell tenni?

Nyugalom! Lépésről-lépésre! Kezdjük is mire lesz szükségetek a kiskutya elhozásakor. 

Egy kiskutya nem nagy igényű amikor hozzánk kerül. Pár dologra lesz csak szükségünk, hogy az első napokban kényelmesen tudja a kis szárnyait bontogatni .

Lista

  • fekhely
  • etető és itató tálak
  • kutyapelenka vagy alom
  • kutyatáp (sok tenyésztő pár napra elegendő, a kiskutya által megszokott táppal adja a kutyust)
  • játék

 

Milyet válasszunk? Mi jó a kutyusnak és nekünk is? Vegyük sorra részletesen pro és kontra mire is lesz szükségünk és milyen lehetőségeink vannak.

 

Kutyaágy vagy bújózsák?

 

Ez attól is függ eldöntöttük velünk alszik majd, vagy meghatározunk neki egy helyet. 

Ha velünk alszik, egy bújózsák könnyebben elfér az ágyunkban, persze az ágyunk mellett is. A kiskutyák jellemzője, hogy szeretnek elbújni, bekuckózni. Erre teljesen jó választás lehet, sőt még olcsóbb megoldást is jelent.

img_0214.JPG

Katt ide a további képekért.

A kutya ágy jobban határvonalat húzhat a mi és az ő ágya között. Persze csak kitartó nevelés mellett, hiszen addig fog próbálkozni, amíg nem engedünk neki, vagy tudtára nem adjuk, az van amit mi szeretnénk és ő kénytelen ezt elfogadni. Az ágy talán kicsit puhább és jobban szigetel egy bújózsákkal szemben. Bár már léteznek vastagabb és puhább kiadásúak is, amik a mi paplanunkat hivatottak utánozni. Ez egy köztes megoldás lehet a paplan bújózsák.

Etető és itató tál

 

A legegyszerűbbek talán a színes műanyag tálak, melyek megfelelhetnek, pár évig használhatjuk őket. De én személy szerint nem tartom a leghigiénikusabbnak. A sok mosogatástól kitudja mi oldódik ki abból a műanyagból. Persze, tudom, hogy vannak olyan műanyagok melyek nem tartalmaznak mérgező lágyítóanyagokat. Akkor még mindig felmerül a kérdés. Eltudjuk mosni biztos rendesen? Gondoljunk a kis karcokban megtapadó maradékokra.

A következő kategória a fém etetők és itatók. Ezekből létezik olyan melynek az alja teljesen gumival borított és olyan is aminek csak a peremén van gumi szegély. Szerintem érdemes a picit drágább gumi aljú tálat választani. Ezt akkor értjük meg, hogy miért is fontos ez, ha esetleg mi pihennénk, mikor a kiskutyánk mohón táplálkozik. Vagy kiskutyánk a tálját nyalogatva jelzi nekünk, hogy örökös evés utáni vágya egy cseppet sem hagyott alább és ezt olyan mohón teszi, hogy a konyha kövén a tálja a fél konyhát bejárja. Röviden: zörög vele! Nagyon!

Ha nem szeretjük a fémes tárgyakat, valami melegebb és barátságosabbat szeretnénk vásárolni, akkor a kerámiára fog esni választásunk. Ez a tál tartós, ha nem törjük össze. Jól takarítható és még szépet is találhatunk. mivel ezek elég súlyosak nem mozognak a konyha kövén. Bár nemárt ha olyat választunk aminek az alján van egy kis csúszásgátló.

Kutyapelenka vs. alom

 

A kutyapelenka kifejezetten ölebek vagy idősebb kutyusoknak, alkalmi vagy szobatisztaságra szokás ideje alatt használatos. Bár az ölebek kis testméretük miatt gyorsabb anyagcserével rendelkeznek, ezért senki nem fog ,,lusta gazdiként" megbélyegezni ha erre szoktatod a kutyusod.

Találsz olyat aminek az alján egy műanyag fólia van. Na ezt vagy te leragasztod, vagy ha nem, a kutyusod garantáltan hurcolja majd. A másik lehetőség, hogy belefogatod egy keretbe. Már szinte minden kutya eledelesnél találsz ilyen keretet. A másik fajta a ragasztócsíkos, amit a padlóra tudsz rögzíteni.

A másik megoldás, amit kevesebben választanak az alom. Igen, macska alom. Ez pénztárca barátabb megoldás lehet. Ehhez viszont szükséges lehet egy alomtálca, amit úgy válasszunk meg, hogy kiskutyánk ki-be tudjon közlekedni. Viszont az alom se szóródjon ki nagy mennyiségbe. Ennek a módszernek talán ez a hátulütője, hogy szemetel. Viszont nem kell minden nap az egész almot cserélni, elég a használt területeket.

Kutyatáp

 

Ha szerencsések vagyunk kapunk kezdőcsomagot, ha nem, akkor faggassuk ki a tenyésztőt vagy akitől kapjuk a kutyust.

A kutyatápok rendkívül széles spektruma megtalálható szinte bármely állateledeles polcán. Erről a témáról nagyon eltérnek a vélemények márkákat illetve összetételeket illetőleg.

Az biztos,hogy a picurt azzal ajánlatos etetni amit előtte kapott. Ha mi, mással szeretnénk etetni, azt nagyon lassan kell megtennünk. Először csak pár új szemet vagy falatot kell az előző tápjához keverni az egyik étkezésnél. Majd mindegyik étkezésnél. Közben figyeljük a kiskutya székletét (erről bővebben később írok).

A bejegyzés trackback címe:

https://olebugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr8113026388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása