Öleb ügyek

Rozina design

Rozina design

A világ 5 legkisebb kutyafajtája

2017. október 24. - Márkó Edina

 Úgy veszem észre, hogy manapság mindennek  vagy egyre kisebbnek vagy nagyobbnak, egyre olcsóbbnak vagy drágábbnak kell lennie, ahhoz hogy figyelmünket felkeltse. Valahogy így van ez a kutyákkal is.

Minap a párommal bevásárolni indultunk, amikor is megláttam egy srác kezébe egy kiskutyát. Rögtön szóltam is Olivérnek, hogy nézzük meg.Valahogy amióta kiskutyám van egyre kutya mániákusabb leszek. Szépen lassan egyik pillanatról a másikra már nem a butikok kirakatain akadt meg a szemem, hanem a kiskutyákon. Persze a nagyokat is megcsodálom, de tudom a korlátainkat, jelenleg nem tudnánk megfelelő helyet biztosítani neki. Szóval kiskutya, kiskutyák! Ez a kiskutya amin így megakadt a szemem egy Pomerániai törpespicc volt. A srác nagyon készségesen fogadta az elragadtatásom és rögtön le is tette, hogy megcsodálhassuk milyen szép is az ő kutyája. Aminek Rozika, a mi csivava kislányunk örült a legjobban. Ugyanis végre valaki nála is  kisebb volt, amit ő is és mi is alig tudtunk elhinni. Ez a kis pomi nem volt több 1.2 kg.-nál, ami még csivavából se sok, nem hogy pomiból. Ennek kapcsán gondoltam összeszedem egy csokorba nektek, a manapság nagy népszerűségnek örvendő legkisebb fajtákat.

Szóval lássuk a listát!

5. Bolognai pincsi

button-feb-2011-reading-the-independent-with-his-teeth.jpg

Ez a kis fehér szőrpamacs nagyon népszerű az öleb tartók körében, nem csoda hiszen rendkívül nyugodt és kiegyensúlyozott fajta. Egyedüli kihívást a szőrzetének ápolása jelenthet, mely rendszeres fésülést illetve kozmetikázást igényel. Ennek a listának ő ,,legnagyobb fajtája", a maga 3-5 kilógramjával. Marmagassága: 27-30 cm közötti. Méretéhez képes azonban nem él túl sokáig, általában 9-11 évet. 

4. Máltai selyemkutya

img_0255.JPG

 

Sokan összekeverik ezt a fajtát az előbbivel ami nem is csoda, hiszen nagyon hasonlítanak egymásra. Azonban méretűkben és jellemükben is különböznek. A máltai selyemkutya súlya már  csak 3-4 kg. Marmagassága  21-25 cm között változik. Ez az aprócska öleb igen élénk és barátságos, a kiállítások nagy kis kedvencei, hiszen hosszú hófehér szőrével csodálatra méltó jelenség. 12-15 évig is velünk lehetnek.

3. Pomerániai törpespicc

small-toy-dog-2961287315701nutb.jpg

 

Az elmúlt években egyre népszerűbbé váló spicc fajta, mely plüss mackó pofijával lopta be magát az öleb rajongók körébe. Súlya 2-3 kg körül van, azonban akadnak ugye a standard méret alatti egyedek is. Marmagassága csupán 20 cm. Könnyen tanuló, hűséges és eleven fajta. Képességei kiválóan alkalmassá teszik mini agilityn való szereplésre és terápiás kutyás alkalmazásra is.  Várható élettartalom:11-13 év.

2.Yorkshire terrier

black-2599400_1920.jpg

 

A lista utolsó előtti tagja ez a csöpp terrier. Mely szintén vásárlói igényre egyre kisebb egyedek megjelenéséhez vezet. Manapság a leggyakoribb ölebek egyike, nem véletlen. Bátor házőrző és hűséges társ, idegenekkel távolság tartó. Standard súlya 2-3 kg között mozog, magassága 17 cm. Szintén gyakori kiállítás szereplő fajta, ugyanakkor gazdijaik is szívesen öltöztetik, csinosítják ezt a fajtát. Szerencsére egész hosszú életűek, akár 16 évet is élhetnek.

1. Csivava20245627_1848846558463991_5796622240957179604_n.jpg

 A képen: Rozina Seamaster hám látható

A világ legkisebb fajtája címmel ez az aprócska kutya büszkélkedhet. Akár 0,5 kg.-os is lehet felnőtt korába, az ez alatti példányok kiállításon nem kívánatosak. Azonban minél kisebb, annál törékenyebb, és érzékenyebb. Az ilyen pici egyedek jól mutatnak egy fotón, viszont a való életben nagy kihívást jelenthet egészségesen tartásuk. Gondoljunk csak bele a még kávé nélküli reggelbe, amikor még mindannyian ügyetlenebbek vagyunk, na ő akkor is ott van és persze lábunk alatt! Számukra egy lépés is végzetes lehet... Szóval egészséges méretű kiskutyát keressünk és ne ultra picit és tea cupokat! Az átlagos csivava méretet a súlyukban szokás meghatározni: 1-3 kg.-ig jellemző. A csivavára igaz, a kicsi a bors de erős. Általában határozott kiállású, nem félénk típusok. Eleven és gyors, ugyanakkor jól alkalmazkodó, odaadó ez a fajta. Azonban, itt is érvényes lehet a kivétel elve, ugyanis a mi Rozikánk nem a bátorságáról híres. Bár nem is nagyon várjuk el tőle a bodyguard szerepet :) .

 Mind az öt fajtára igaz az, hogy igazi társak, még ha múltban munka céllal lettek kitenyésztve is, manapság életünk színesítésében végzik a legnagyobb feladatot. Egytől-egyik csodálatosak és szeretetre méltóak. Ők azok, akik nem kérték, hogy mi legyünk a a gazdijuk, de mi őket választottuk társnak. Kedvesek, aranyosak, szépek. Megérdemlik tehát tőlünk a legjobbat. Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én úgy élvezem amikor egy új hámot kap. Olyan szépek tudnak benne lenni... Ugye? Katt: ide további képekért.

img_0103_1.JPG

A képen: Rozina Jeans Love hám látható

 

Szöveg forrás:

wikipedia.hu

kutya-tar.hu

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olebugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr5313047392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.24. 23:58:36

Az etikátlanság csúcsa, a kutyák fajának megcsúfolása az ilyen kutyák kitenyésztése.

Ramil Safarov 2017.10.25. 02:40:33

Gusztustalanok ezek, a legsotetebb konzumidiotizmus altal kitermelt TORZSZULOTTEK. Egyszerre csufoljak meg a kutya fajt, es a termeszetet.
A sajat kutyajaval vernem agyon aki ilyen kutyak tenyeszteseben reszt vesz.

sunabajnok 2017.10.25. 07:11:32

Még a gyerekek előtt kaptam egy francia bulldogot. Imádtam, a család tagja volt. Közben jöttek a gyerekek,és ő sajnos elpusztult. Szabályosan szenvedtek a gyerekek,hogy hol a kutya! Rendben,lehet még egy. Kritérium mindössze annyi volt,hogy nem hullhat a szőre,és a szék alatt el kell férnie. Mindennek a Yorki felelt meg,meg azok a randa kopasz kutyák. A környéken sok Yorki volt,de mind idegbeteg. Nem lehetett a közelükbe menni,mert vicsorogtak a rózsaszín kabát alatt. A párom mégis hozott egyet....
Egy igazi kis gazfickó. Utálja a fésűt,így mindig bikinire nyiratjuk,és szabályosan élvezkedik ha kijövünk a kozmetológiáról. Van némi testképzavara,mert tesómék Boxere mellett szocializálódott. Kukázik,a szemetesből eszik, és szarik a világra.
Ha fekszik valahol,és mi oda szeretnénk menni,azt vivsorgással,morgással védi. Olyankor hozzávág a párom egy zoknit,és a meccs el lett döntve. Ilyen pl az esti küzdelem a francia ágyért.
Én azt mondom,hogy természet ide vagy oda, az én Yorkim bárki megsimogathatja,játszhat vele. Ha hülye a kutya,hülye a gazdája. Minden a gazdán múlik.
Sose csinálnék bazári majmot a kutyámból azzal,hogy magamhoz öltöztetném. Ezek nem gyerekpótlékok,hanem kutyák!!!!!
Tán ha úgy is állnának hozzá a csinibabák, a kutyák nem szenvednének.

Alauda Arvensis 2017.10.25. 08:24:27

Látom nem csak nekem végtelenül unszimpatikusak ezek a vinnyogó-vicsorgó mini torzszülöttek.

2017.10.25. 08:32:44

hát nem szépek

dtk74 2017.10.25. 08:47:51

A kutya az kutya legyen, de ezek a kis izék nem igazi kutyák. Emberi gondoskodás nélkül életképtelenek, nem maradnak meg. Macskás vagyok, main coonom van. Ez a legnagyobb fajta macska, eg szép kandúr 12-15 kilós, ebből is lejöhet, hogy erősen tenyésztett, viszont mégeem életképtelen fajta. Az enyém néha napkra eltűnik, hiába vigyázunk rá, aztán hazajön kicsit csapzottan, éhesen, alszik egy jót, megfürdik, és kész. Egy két napos kantúrára indult ilyen minikutyának mennyi esélye lenne a hazatérésre?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.25. 09:03:36

@dtk74:

Én is macskás vagyok, bár nekünk csak közönséges házimacskáink vannak, többnyire utcáról mentve. De a 7 kilós kandúrom (aki nem kövér, csak nagy termetű és izmos, ezért 7 kiló) reggelire megenné az ilyen kis vakarcsokat.

Alhazred 2017.10.25. 09:12:03

jó, hát ha valaki 40 nm-n lakik, és kutyát szeretne, akkor itt a megoldás.

Pierr Kardán 2017.10.25. 09:14:14

Az a szerencse, hogy a világ sokszínű, van benne kiskutya, nagykutya, kismacska, nagymacska, mindenki megtalálhatja azt ami tetszik neki.

Ezek a kutyusok szerintem teljesen vállalhatóak, nekem a szőrtelen kutyák (és macskák) nem tetszenek.

commentes nikk 2017.10.25. 09:17:47

Anno a szomszéd miniyorkija bokán harapott, és beleakadt a foga a zoknimba, úgyhogy ott csüngött nyuszítve a bokámon, egyszerre volt nagyon komikus és szánalmas jelenet. Az ilyen nyominger kiskutyák egyetlen valódi értelme, hogy nem zavaró méretű szobakutyaként tarthatók, ami tömbházban, társasházban előny.

dartonita 2017.10.25. 09:33:16

Én viszont inkább azt csapnám agyon, aki bérházban tart nagytestű kutyát. Az már erősen közelít az állatkínzás fogalmához. Amúgy meg nem értem ezt a nagy köpködést. Ezek a zsebkutyák ideális lakásban tartható házikedvencek. Okosak, taníthatóak, nem csavarognak el, mint a k*va macskák, ráadásul kis helyigényűek. És inkább azokat kéne a kutyájukkal agyonverni, akik harcikutyákat tenyésztenek, és hagyják, hogy mindenféle felelőtlen baromállat idióta megvásárolja azokat.

Rébusz 2017.10.25. 09:42:26

Szerintem a kutyáknál ugyanúgy érvényes, hogy ne ítélj első látásra. Nekem sokkal fontosabb egy kutya jelleme, temperamentuma, amin persze egy jó vagy rossz gazda sokat tud változtatni. Mi sem maradtunk ősemberek, a kutyák sem olyanok már, mint a farkasok. Ránk is hatással van a világ, ahol élünk. Szerintem ha egy európait embert leraknának az Amazonasznál, aligha maradna életben. Kutyát elsősorban jellem alapján kellene választani és nem kinézet alapján. Hiába akarok egy arany retrievert, ha nem tudom neki biztosítani a körülményeket. A yorkival nekem is az a bajom, hogy alapból rossz, irritáló, pimasz, akaratos természete van, de egy jó neveléssel csodát lehet vele tenni, igaz, hogy erre mindössze egyetlen példát tudnék mondani. Sajnos sokan csak divatból veszik, nem értenek a kutyához, meg is látszik a sok kiszámíthatatlan kis "talpnyalón". Így történhet meg, hogy a kutya odakap, ami valljuk be egy nagy kutyánál fájdalmas sebet eredményezne. De ettől függetlenül nem tudom, hogy engedik a yorkik gazdái, hogy az ő kutyáik csak úgy odakapjanak máshoz, miközben jót is szórakoznak rajta.

Roan 2017.10.25. 09:42:57

@Kovacs Nocraft Jozsefne: @Ramil Safarov: Mondjuk a máltai selyemkutya már legalább 2-3000 éve létezik, a csivava szintén elég ősi típus, semmi köze a konzumidiotizmushoz. Hogy mennyire a természet megcsúfolása: sok kedvelt fajta (pl. német juhászkutya, dalmata, rottweiler, stb.) a mai formáját csak a 19-20. században nyerte el, így ezek technikailag előbb tekinthetők szörnyszülöttnek, mint az ősi fajták.

Duplaxiii 2017.10.25. 09:43:00

Egyetértek, ezek NEM kutyák!
A létrejöttük is azért volt lehetséges, mert egy idióta halmaz számára volt betegség és hatalmas üzlet így a tenyésztőknek.
Ma ilyen minden esetben divatból tartanak, kisebb mértékben családosok, döntően "nyalókutya" funkciójuk van a trendi halmaznak. Egy kutyát nem tud az 1 bites plázanumera a kezében hordani, nem lehet az uató műszerfalára tapasztani, nem vihető be az élelmiszerüzletekbe.
Nem érdekes, hogy a kopasz tetkós kábszeresek szinte egszerre térták át a pitbullokról Yorkikra???

Rébusz 2017.10.25. 09:44:13

Az olyan divatkutyák, mint a yorki esetében sok a szaporító, ezért nem csak a génhibás mini növésűből lesz több, hanem az idegbeteg kutyából is.

Duplaxiii 2017.10.25. 09:45:07

@Alhazred: Olyanokról hallottál már, hogy tacskó????
Ezek azért terjedtek el, mert
1) divat
2) nem kell hozzájuk tudás!
Kutyaértékük azonban nincs, a gyereknek egy biológiai alapú elemes játékszer.

Rébusz 2017.10.25. 09:51:52

@Duplaxiii: A tacskó makacs természetű kutya, hajlamos a szökésre is, lévén vadászkutya. Idegenekkel szemben is bizalmatlan, szocializálni kell. Gyerek mellé sem kifejezetten játékszer, mert szigort is igényel. Vannak kutyák, például a cavalier king charles, az mindig kapható a játékra, ügyes és nyűzhető is, nevelést sem igazán igényel, szinte soha sem ugat, kiszámítható, szívélyes, barátságos.

Duplaxiii 2017.10.25. 09:53:58

@Roan:
De miért hazudod hozzá a trendiségtagadást?
Az említett "később" létrejött fajtáknak funkciójuk van és ezért tenyésztették, keresztezték az eredetijüket, hogy egy célra jöjjenek létre kutyák! Vadászatra, őrzésre stb.
A ezeréves torzulatoknak soha nem volt más funkciójuk, mint a divat. Ezer évekkel ezelőtt egy selyemvalami nem vadászatra volt és utána került gazdag nők ölébe!
A mai világban a kutyarartás már DIVAT!
A környzezetemben volt, amikor mindenkinek - családi házas környék - vizslája volt, pedig Angyalföldön nem jártak velük vadászni. Aztán jött a westie-korszak, most meg ez a yorki meg a csivava...
Van környzetemben még egy pitbull, két franciabulldog és egy angolbuldog...
Minden más kutyafajta eltünt!
Ez a folyamat DIVAT! Ahogy füttyszóra menő a BMW, ruhamárkák, hajszínek, úgy a kutyák is ennek részei, sokan a büdös életben nem is tartanának kutyát, de most a társadalmi körühöz ez kötelező, így naná, hogy nekik is van egy csivavájuk, amit a primitív nőtagja a kapcsolatnak, a kezében hordoz. A habonyi kézitáskája mellett...
Szóval ne gyere itt az évekkel, ezek ezer éve is CSAK divatot jelentettek, miközben a kutya a ló mellett munkaeszköze volt az embereknek.

Rébusz 2017.10.25. 09:59:28

@Duplaxiii: Van igazság abban, amit írsz, de sok 200-300 éves festményen láthatsz divat kutyákat. Öleb kutyák régen is voltak, a gazdagok kezében. De mivel akkor még nem volt internet, ezért nem mondta azt az angol király, hogy ő is olyan kutyákat akar, mint a francia király :-) Viszont újság sem volt, így nem maradt fenn az sem, hogy akár még divat is lehetett egy-két kutya, csak nem tartották ezt fontosnak lejegyezni.

foeniculum 2017.10.25. 10:04:37

Pedig nem szabadna lebecsülni ezeket a kutyafajtákat. Több közülük ősi eredetű, egyáltalán nem túltenyésztett fajták. A csivava pl. mexikói származású:
hu.wikipedia.org/wiki/Csivava

De a máltai selyemkutya is ie. 600-ban már létezett.
hu.wikipedia.org/wiki/M%C3%A1ltai_selyemkutya

És mind erős egyéniségek, kicsi termetük ellenére is.

Általában patkányok levadászására használták őket, és az ösztöneikben ma is benne van.
Nekem egy cairn terrierem van (rokona a yorkinak) és levadászott már több patkányt, egeret, és madarat is a kertünkben... :)
nyilván egy lakásban ezt nem tudják megtenni, de egy lakásban tartott bernáthegyi sem fog tudni életet menteni a hó alól.

Duplaxiii 2017.10.25. 10:10:41

@Rébusz:
Hát ERRŐL írok!
A kutya egy biológiai élőlény és nem elemesjáték!
A kutya tartása felelőség!
A sok aberrált állatvédőnek az nem megy át, hogy egy ilyen játékkutya vajon milyen kínzásokon megy át, mert "csak" egy kedves játékszere a gyerekeknek?
Igen, egy valódi kutya arra is alkalmas, hogy a gyerek szociális fejlődésében is szerepet játsszon!!!! Ahogy az evolúció során évezredeken keresztül.
Most divat és direkt választanak a családok játékszereket a gyerekek mellé, hogy legyen állat a családban, de ezek egyáltalán nem alkalmasak erre a szerepre. Ezek a torzulatok egy tomagocsi, egy japán elemeskutya szintjén vannak, semmiféle felelősségre és más hasznos dologra NEM nevelik a gyerekeket.
Ki az a barom, aki kitalálta, hogy fiatalok a házasságuk első idejében kutyát tartsanak és azon gyakorolják be a gyereknevelést? Olyanok, akik előtte a büdös életben nem éltek kutyával. Most minden fiatal pár divatból beszerez egy kutyát...
Ne keverjük az életet a divattal.
Igen, tartsanak tacskót, ha kutyát akarnak, és neveljék!
Mondhatnék mopszot is, de azok annyira nevelhetők, mint a körgangos bérház Lakatosák kilencedik porontya...

amin 2017.10.25. 10:13:03

Mérettől teljesen függetlenül minden kutya önálló személyiség, családtag. A kiskutyáknak általában a szíve nagy, tele érzelmekkel, szeretettel és ugyanúgy megvan bennük minden kutyára jellemző tulajdonság, mint a nagyobb fajtársaikban. Mit számít, hogy a természetben egyedül meddig élnének, a kutyák már évezredek óta az emberi társadalom részei, akkor is, ha egyelőre még nem ismerjük el a jogaikat, amik megilletnék őket intelligens élőlényként, társainkként.

Duplaxiii 2017.10.25. 10:20:05

@Rébusz:
OK!
Ha történelmi alapok, akkor miért nem angol szarvasagár?
Nem lakótelepi, de az is királyi eb volt és a tenyésztése is tiltott volt.
EZ igazolás arra, hogy mit tartott a francia vagy az angol király.
De sokadszorra: itt nem a kutya típusa a lényeg, hanem az OK! Hogy miért terjedtek el ezek hirtelen? És miért tünnek majd el a környzeteünkből néhány év múlva?
Értsük már meg, ezek élőlények! És ha védünk egy tacskót, egy vizslát, egy bármilyen macskát és minden mást, egy kutyafajta-lista miért lehet idióta gyerekek, ostoba nők, narkós kopaszok szórakozásának tárgyai????
Tudom, a magyar mindig hozzáhazudja az ideológiát a dolgaihoz, de itt nem arról van szó, hogy generációk során kutyát tartók cserélik le ebjeiket ilyenekre, hanem egyszerűen társadalmi elvárások (azaz marketing, divat) miatt tömegesen kezdenek ilyeneket tartani!
Nem azért, mert jó (ezt hazudják hozzá!), hanem mert ez KELL az adott körülmények között.
Ha ilyen lenne automatában is, akkor azt vennék, mert akkor még kaja meg orvos sem kellene hozzájuk.
Ez a probléma.
Mint a divatkerékpárosok kontra kerékpárosok kérdéskör.
Itt ez az új divatszekció határozza már meg a világot, és hozzák hátrányba a generációk során kutyatartókat. A törvények ezek szerint születnek, amiket mondjuk az alföldi pásztornak is kötelező lesz betartani... Lesz itt még PC alalpú kutyajoga még a rendőrebeknek is! Csak mert aktuális aberráltak jól szervezkednek a Facebookon és a médiában az ugyanilyen barmok a iránymutatók.
Ha nekik egy kutya a kézben hordva menő, majd a rendőr is viheti a szolgálati ebek kézben...

Rébusz 2017.10.25. 10:24:53

@Duplaxiii: Egyetértek veled, hogy sok infantilis felnőtt csak divatból vesz kutyát és játékszernek tekinti vagy villogni akar vele. Még kutyaiskolába is beíratja, ahol minden vezényszót megtanul a kutya, de otthon teljesen félreneveli, nem szocializálja, egy kiszámíthatatlan, idegesítő kutya marad, még a legyet is megugatja, ráijeszt mindenkire akit meglát.A gazdája távollétében még a kevéske kontrollt is elveszíti, ami van neki.

commentes nikk 2017.10.25. 10:32:49

@Duplaxiii: hát ezzel jó nagy hülyeséget mondtál, mert a tacskó kimondottan vadászkutya, nem divatból került tenyésztésre, és nagyon is kell hozzá tudás, mert élénk, önálló, nagyon aktív, mint a vadászkutyák általában.

commentes nikk 2017.10.25. 10:35:51

@Duplaxiii: ja, várj, azt hittem a tacskóról írod, amit, de ha jól olvasom másodszorra, akkor pont a tacskó az ellenpélda. Akkor vissza az egész.

Rébusz 2017.10.25. 10:37:11

@Duplaxiii: Ideális esetben olyan kutyát vesz magának valaki, ami illik hozzá, temperamentumban, igényben. Sokan azt gondolják, hogy kis lakásban lakok, akkor kis kutyát veszek. Meglátnak egy "cuki" apró terriert, ami biztos jó lesz, majd csodálkoznak, hogy a feje tetejére állítja a lakást, akaratos, emberek között nem tud viselkedni. Lehet, hogy valakinek ez jó móka, de másnak például idegesítő, ha egy kutya állandóan a nadrágját húzza, hogy játsszál velem vagy szétszedi a papucsot, a bútort, mert unatkozik és nem olyan környezetbe vették, ahová való. Széttép mindent, felássa a kertet, megkergeti a macskát, megugatja a szomszéd csirkéit, stb. Ezután kötnek ki a menhelyen a kutyák, mert nem alaposan átgondolva választ valaki magának fajtát, hanem divat vagy kinézet alapján.

Roan 2017.10.25. 10:55:23

@Duplaxiii: Az megvan, hogy pl. a máltait patkányfogásra használták? Egy német dog szerinted hogy menne szűk helyekre a patkány után, a nagy testével és a lomha mozgásával? A kutyáknak pedig - akár tetszik neked, akár nem - többféle tenyésztési célja volt eddig is: a munkakutyák mellett régóta léteznek a társasági kutyák, tehát ezeket is céllal tenyésztették.

Mindig is voltak divathullámok a kutyák tartásában, pl. a Disney-rajzfilm hatására hazánkban is megugrott a dalmaták száma. Míg a 20-as 30-as években a tacskó, uszkár és mopsz volt divatban, később a németjuhász, vezette a listát, most éppen a francia bulldog. Miért baj ez?

Azt az utálatodat, hogy te úgy látod, hogy vannak felelőtlen emberek, akik csak divatból tartanak kutyát, de nem értenek hozzá, pedig a gazdájukra lődd el, ne a kutyákra, mert nem ők tehetnek róla.

parazita666 2017.10.25. 11:05:27

A csaholó patkány nem összetévesztendő a kutyával.

2017.10.25. 11:10:23

@foeniculum: A levadászott madarak eszmei értékét befizetted?
Nagy állatbarát vagy, ha madárirtásra neveled a kutyádat.

Laciii 2017.10.25. 11:20:28

@Duplaxiii: a tacskó pont nem divatból terjedt el. Igénytelen és a vadász természete miatt alapból elintézte azokat a kártevőket amivel a macska nem állt le feltétlen harcolni (menyét, róka).
A nénikék panelba meg ingyen kapják, mert van sok.

Laciii 2017.10.25. 11:28:46

@commentes nikk: én is félreértettem elsőre, most olvastam a többit.

]{udarauszkasz 2017.10.25. 13:11:21

@Laciii: a mi macskank lehet,hogy levadaszna a tacsko szintu predat, 6kg, masfel eves,ugyhogy meg egyelore baromi gyors is.( kiveve, amikor epp komasan ebredezve probal jatszani :)) volt egy perzsank is,na o villamgyors volt,ha kigyot formaztal a kezeddel,elkapta, akarmilyen gyorsan probaltad elrantani, o volt a gyorsabb. (Hasznara volt ez a kepessege azon a videken,ahonnan szarmazik...)

]{udarauszkasz 2017.10.25. 13:13:13

Regen az egyik exemnek volt egy direkt patkanyozasra kitenyesztett kutyaja, na,az macskameretu volt,es tenyleg megfogta a patkanyt.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.25. 13:16:47

@Roan:

Az, hogy már 2-3000 éve is kitenyésztettek ilyen vakarcsokat, semmivel sem teszi elfogadhatóbbá a dolgot.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.25. 13:37:57

@Duplaxiii:

Meg kell nézni a közös őst, a farkast, aztán lehet elkeseredni azon, hogy csúfolták meg ezt a szép állatot a törpekutya-tenyésztők.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.25. 13:42:21

@Roan:

Patkányfogásra kiválóan alkalmas egy szép nagy kandúr.

Thomas Dantes 2017.10.25. 14:02:19

@Mónika Bódi: Én meg téged csapnálak agyon mert hülyeséget beszélsz. Fingod nincs a témáról de azért beleokoskodsz.

Kezdjük már azzal, hogy nem a méret hanem a fajta számít, vannak kisebb kutyák is nagy mozgásigénnyel, melyeknek nem optimális ha lakásban tartják.

Aztán. A kutya szempontjából legyen az szinte bármely fajta , az a legjobb ha minél több időt tölt a gazdája közelében. Ha az ember minél többet gondoskodik róla.
A kutyának nem az a jó ha az udvarban lakik

Aztán, az a fontos, hogy egy kutya eleget mozogjon és elég inger érje. Az udvarban tartott kutya nem mozog eleget és nem éri elég új inger. A napi mozgás és sétáltatás a lényeg, nem az hogy udvar vagy lakás.

Az sem mindegy, hogy a lakás hol van, nem azonos körülmények vannak Budapest belvárosában, vagy egy olyan kisvárosi lakóelepen, ahol a város széléig a lakástól 10 percet kell sétálni és onnantól kilmoméltereket futkoshat egy kutya, szabadon senkit sem zavarva. ű

Szóval fingod nincs a dologról de kijelented mi az állatkínzás és te csapnál agyon másokat...én meg olyanokat üntém mint te.

Thomas Dantes 2017.10.25. 14:03:45

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Aha. Hogyne. Nem baj hogy a legtöbb kistestű kutyát kimondottan komoly cél miatt tenyésztették ki? Példul kotorékebnek, patkányozónak, mint a yorkshire-t is. Aha...annyira jó hogy még egy ilyen okos szakember is hozzáböffentett mint te. Jó hogy sokan vagytok...

commentes nikk 2017.10.25. 14:52:12

Egyébként vannak furcsa dolgok, én azt hittem, hogy agarat tartani társasházban kínzás, de egy kolleganőm, akinek whippetje van, felvilágosított, hogy az agár úgy működik, hogy egész nap döglik a fotelban, de ki kell vinni egy-másfél órára nyílt terepre, ahol szanaszét futja magát (még csak sétáltatni sem kell, elengedi az ember, és rohan), utána haza, és vissza a fotelba tespedni. Mondjuk ehhez az kell, hogy napi egy-másfél órára kivigyék, gondolom ezt nem mindenki teszi meg.

dartonita 2017.10.25. 15:25:05

@Thomas Dantes: aztakurva, hogy te milyen okos vagy... Eddig eszembe sem jutott volna, hogy a falusi kutyákat is ki kell vinni pórázon az utcára-térre sétálni, merthogy nem éri őket elég inger az udvaron. Szerintem indíts valami propagandát az ügy érdekében, mert a falusi emberek ezt bizony nem tudják.

Intimitás Gourmet · http://intimitasgourmet.blog.hu/ 2017.10.25. 16:18:26

Van egy yorki kan kutyánk, Az anyja és apja klasszikus 2,5 kg-os kutya. A testvére kb 2 kg-os szuka.
Nos ő pedig kicsit több mint 8 kiló, majdnem kétszer olyan magas, tiszta izom. Hiába alszik ágyban, egész nap az udvarban szaladgál, sőt sétálni kell vinni a szabadba. Idén nyáron három verebet vadászott le, minden macskának neki megy.

Ennyit kis kutyáról.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.10.25. 16:23:05

@Thomas Dantes:

Még jó, hogy te itt vagy és mindenkinél okosabb lévén mindenkit helyreteszel.

Rébusz 2017.10.25. 20:57:29

@Intimitás Gourmet: Csupa "hasznos" dolgot csinál... Tipikus yorki....

Rébusz 2017.10.25. 21:02:57

@commentes nikk: Ne haragudj, de napi másfél óra az egy átlag kutyának semmi, főleg nem egy agárnak. Valószínűleg így szoktatták kis kora óta, ezért nem gond neki. Másfél óra egy angol bulldognak elég, de nem egy agárnak. Szegény kutya.

Roan 2017.10.29. 15:10:50

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Ha meg azt szeretnéd, hogy az állat ne kóborljon el, vagy csak allergiás vagy a macskákra, akkor meg tarthatsz kutyát, aki hasonló termetű, és hasonló céllal tenyésztették őket. Hol itt a probléma?
süti beállítások módosítása