Öleb ügyek

Rozina design

Rozina design

5 elképesztő tévhit a kutyákról

2017. november 08. - Márkó Edina

 A minap beszélgetésbe elegyedtem a szomszéddal, aki nem tudott elmenni amellet, hogy már két csivink van. Igen, gyűjtjük, mondtam neki viccesen. Ezen felindulva, mivel elmeséltem neki, hogy mentett az új kis jövevény. El is mesélte, hogy ő is nagy állatvédő. Anno még ő is tartott kutyákat akiket kigyógyított minden betegségből. Na, igen, van az a szomszéd, akit végig hallgatsz, csöndben, okosan és nem szólalsz meg. Nem volt egyszerű, ugyanis miután elmondta a mindent gyógyító csodaszer nevét, amivel kiűzte a csivikből a férgeket, már csak egy nagy levegő segített magamban tartani a véleményem. Ő, fokhagymát használt.

Ezen felindulva, gondoltam összeszedek nektek pár elképesztő babonát, ami még mai napig tartja magát.

1. Féreghajtásra fokhagymát

Na ez a közhiedelemben igen megosztó. Vannak akik, azt hiszik ez majd segít. Mások szerint a kutya halálos ítélete. Hát, egyik sem. Férget hajtani a széles spektrumú féreghajtó alkalmas. A fokhagyma allicin tartalma igaz, hogy antivirális és baktérium ölő hatású, azonban kutyák esetében külső parazitákkal szemben van csak igazolt hatása.

2. Amelyik kutya ugat nem harap

A kutyaugatás már napjaink része, biztos mindenki közelében lakik egy ugatós kutya. Az érdekes az, hogy mi magunk emberek alakítottuk így őket, hogy bizonyos szituációkban jelezzenek számunkra. Ezek a jelzések a legkülönfélébbek lehetnek, amit az ugatós kutyás gazdik már ismernek is mikor jön a postás vagy épp, egy családtag. Nos, aki ezt a babonát indította el, az azon szerencsések egyike volt, akinek sose akartak betörni a házába és még kutyája se volt.

 23435097_332166840585393_3384967380870775221_n.jpg

 

3. Amelyik kutyának fekete a szájpadlása, na az fajtatiszta

A fajtatisztaság leghitelesebb forrása a törzskönyv. A fekete szájpadlás csupán az adott testrész pigmentáltsága, mely semmilyen különösebb információt nem hordoz magában.

4. A kutyák csak fekete-fehérben látnak

Ez durva sarkítás! Mert ugyan az igaz, hogy nem olyan széles színlátásuk palettája, mint az emberé. Erre a válasz szemük felépítésében keresendő. Tudjuk mi is, a természetben előforduló színek, milyen fontos információt hordoznak magukban. Mint a veszélyt, mérgezőt. Még jó, hogy hű társaink is rendelkeznek a színlátás képességével. Bővebben olvashattok még a kutyák színlátásáról itt

5. A nyers hústól megvadulnak

A kutya egy igen értelmes faj, ezt a velünk töltött évezredek igazolják.Tudjuk milyen rendkívül sok mindenre megtaníthatóak, szerethetőek és megannyi könyv, novella, cikk szól a hűségükről. Akkor, miért hisszük, hogy egy adag nyers hústól zombivá változnak és megtámadnak minket? Az egészséges idegrendszert nem az etetésre szánt hús főtt, sült, avagy nyers állaga határozza meg. Ha egy kutya megvadul, annak számos pszichés oka lehet, gondoljunk csak Cujora. 

Ha neked is ölebed van és ő még nem vadult meg a nyers hústól, de szeretnél neki valami különleges hámot ide mindenképp nézz be: katt ide

 

 

 Forrás: http://allatorvos.net/taplalasi-tanacsok-kutyatartoknak-ii/

            http://index.hu/tudomany/2013/07/18/a_kutyaknak_is_fontos_a_dolgok_szine/

A bejegyzés trackback címe:

https://olebugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr8613207641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.09. 08:55:58

"A nyers hústól megvadulnak"

Ebben sajnos van az igazságnak egy apró morzsája, ha nem is úgy, ahogy a tévhit tartja. A nyers disznóhúsban ui. előfordulhat a pszeudorabies (Aujeszky-kór) vírusa, amely nemcsk macskákra, hanem kutyákra is életveszélyes. Ez a vírus emberre veszélytelen, ezért Magyarországon nem is vizsgálják a húst erre a kórokozóra. Viszont a pszeudorabiesszel (ál-veszettség) fertőzött állat nem lesz agresszívm hanem inkább elesett, passzív, nehzen lélegzik stb. Érdemes elolvasni az alábbi írást:

www.petmd.com/dog/conditions/infectious-parasitic/c_multi_pseudorabies_virus_infection?page=show

CM2131 2017.11.09. 09:32:12

Azért azt tegyük tisztába, hogy az 'Amelyik kutya ugat, az nem harap' az nem egy tévhit, hanem egy mondás. Ami azon a megfigyelésen alapul, hogy a támadó kutya valóban nagyon ritkán ugat.
Lehetne írni akkor egy posztot, hogy mekkora tévhit a 'A hazug embert hamarabb utolérik mint a sánta kutyát', mert egy csomó hazug embert soha sem érnek utol....

martineden 2017.11.09. 10:13:24

,,A nyers hústól megvadulnak"......ennek van alapja. Ha rendszeresen nyers ,veres hussal etetunk egy kutyat , akkor harc eseten a ver szagatol egyre vadabb lesz. Tehat nem a gazdajaval szemben lesz agressziv.A harci kutyakat ezert etetik veres, nyers hussal.

martineden 2017.11.09. 10:16:59

@CM2131: ,,Ami azon a megfigyelésen alapul, hogy a támadó kutya valóban nagyon ritkán ugat."....ez fajta fuggo.Pl. a nemet juhaszkutya ugat es ugy rohan le, a pit bull neman tamad.

Terézágyú 2017.11.09. 10:42:05

@martineden:
"Ha rendszeresen nyers ,veres hussal etetunk egy kutyat , akkor harc eseten a ver szagatol egyre vadabb lesz."

Ugyan már. :)

Annak idején a bernáthegyiket mészároskutyának hívták, mert csak egy mészáros tudta rendszeresen ellátni (véres) hússal ezek a nagyétkű állatokat - tehát a bernáthegyik vadabbak lettek? :) Harc esetén? :)))

Terézágyú 2017.11.09. 11:04:28

@csentecsa:
Márpedig faluhelyen, ahol állatot vágnak, egyértelmű, hogy a kutya/macska kapja a csirke/kacsa/nyúl fejét... :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.09. 11:07:11

@csentecsa:

"Ma már nem oltanak ellene"

Miért? Tudtommal Magyarország nem mentes a betegségtől, szemben pl. Németországgal. Főleg a háztáji sertések körében nem ritka a fertőzés.

Mellesleg sajnos nem létezik megelőző oltás ellene kutyák és macskák számára, ezért is különösen fontos, hogy nyers sertéshúst ne adjunk a kutyának és a macskának. Sőt azt is érdemes megnézni a hentesnél, vajon mennyire van elkülönítve a disznó- és a csirkehús, mely utóbbi gond nélkül adható kutyának és macskának. (A szalmonellára azért nem árt ügyelni.)

Duplaxiii 2017.11.09. 11:24:56

Bájos poszt, akár nevezhetném bugyurtának is, de nem az, hanem fokozottan hasznos.
Ugyanis a mai kutyatartók 90%-a számára ezek az infók is nélkülözhetetlenek.
Ma a divatkutyások alapból nincsenek tisztában a minimummal sem, ők tankönyvből, internetről kutyáznak, a marketing kínálta dolgokat vásárolják.
- Soha nem adtunk a kutyának fokhagymát, 30 éve is a Vermox-ot írta elő az állatorvos, a klasszikus gyerekgyógyszert. Félévente kellett egy vagy egy fél tabletta, a blöki mérete szerint.
- A nyers hús alap, hiszen a kutya ragadozó! Ez elnyomta a műeledelek bolti dömpingje, ráadásul ez a kamu még drágább is!
Két szabály van:
- sertéshús soha!
- csöves csontok meg a kutya mérete szerint, egy pincsi semmi ilyet, de egy méretes eb elporlaszt egy csirkeláb maradékot.
Én mindig a hentesnél vettem egy szép darab marhaszegyet, a csonttal együtt és placcs, kapta natúr módon. Rávetődött és a végén a csont is eltünt. Minden szükséges benne volt, a csont meg kiváltotta a ma divatos száraz szarságokat.
Főzni soha nem főztem, a maradékot elfogyasztotta nasinak. Kapott persze fagyit, csokit is, és ha nem volt más, a Kántorhoz hasonlóan jóízűen lefetyelte a tenyeremből a sört...
Szóval a kutya = gyerek!
A gyereknevelés is más fiataloknak tankönyvekből, a kutyatartás is más elméleti alapokon.

Duplaxiii 2017.11.09. 11:28:10

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Sertést FŐZVE SEM!!!
De a többi mehet nyersen és hidegen is.
Én sokszor adtam a hűtőből fagyott farhát egységet a kutyámnak, és befalta!
Mert a szabadban tartott kutya ösztönösen elássa a maradékot és sokszor télenm fagyott állapotban kikaparja és megeszi.
Ez nem árt nekik, igaz minden méretfüggő.
Egy a posztbaj jelzett kutyapótlék a sarokig kifárad.

Terézágyú 2017.11.09. 11:30:20

@Duplaxiii:
"Sertést FŐZVE SEM!!!"

:)))))))))))))))))))))))))
Sok hülye falusi, mi? :)

Lady Ann 2017.11.09. 11:44:55

Egyet hozzátennék a listához: tévhit, hogy a mini kutyákat nem szükséges nevelni!

Lady Ann 2017.11.09. 12:03:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Miért ne lehetne? Lehet, hogy nehezebb, mint egy értelmezhető méretű kutyát, de biztos vagyok benne, hogy alapszinten nevelhetők. Csak nem kéne megengedni, hogy azt csináljon amit akar.

martineden 2017.11.09. 12:32:18

@Terézágyú: Hat bizony, hogy van vad bernathegyi.Ne hogy azt hidd, hogy mindegyik cuki edes macko. A kornyezetemben 2 is van amelyik megenne , ha bemereszkednel a teruletere..

furious ewok 2017.11.09. 12:55:28

A kutyáim fiatal felnőtt koruktól a minőségi táp mellett nyers csirkefarháton élnek, érdekes módon se nem hülyültek meg, se nem döglöttek bele, ellenben szép erős állat mindegyik. Aki meg adja nekik az olcsó zacskós meg konzerves szart, az viheti a sajátját allergiakezelésre meg fogkőkezelésre meg még ki tudja hova.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.09. 12:55:31

@martineden:

Csak az a bernáthegyi cuki maci, amelyiknek a nyakában rumoshordó van.

zizi77 2017.11.09. 13:09:39

Nyáron a férjem unokahúga azzal jött, hogy nem lehet a kutyáknak csirkehúst adni/csont nélkülit sem/. Persze nem hitte el, hogy eddig 3 kutyánk nevelődött azon 14-15 éves korukig.
Szerinte a konzervbe se raknak azt, mert beteg lesz tőle az állat. Hogy ezt kitől hallotta fogalmam sincs, de szegény kutyusa így el is esett a finom maradéktól. Szóval vannak tényleg érdekes teóriák! :)

nawazzeg 2017.11.09. 13:13:30

Ha Cujora gondolok akkor egy veszettségel fertőzött denevér harapása jut eszembe...abban mi a pszihé?

Közbiztonság Szilárd 2017.11.09. 13:38:20

@zizi77:
A 14-15 éves kort én sem nagyon hiszem el, nagyon kevés kutya él addig, azok is főleg a kistestűek.

Pierr Kardán 2017.11.09. 13:41:37

"Mert a szabadban tartott kutya ösztönösen elássa a maradékot és sokszor télenm fagyott állapotban kikaparja és megeszi."

A mi kutyánk egyik őszön elpusztult, aztán következő nyáron lett helyette új kutya. Na, az volt nagy öröm, amikor az új kutya kiásta az előző kutya által elásott dolgokat és büszkén hozta megmutatni :-)))

martineden 2017.11.09. 13:42:56

@Közbiztonság Szilárd: Igen a kistestu kutyak elnek tovabb, de 14 -15 evet azert elnek. pl.Nemet juhaszkutyaim atlag 12 evig , Tacsko akar 20 ev, es az Am. Staffom 16, 5 evig elt.

zizi77 2017.11.09. 13:47:39

@Közbiztonság Szilárd: pedig akkor múltak ki. Igaz vidék, jó levegő... :)

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.11.09. 13:54:48

Én nyers hússal etetem a naranccsal hergelem őket, hogy minden narancstálibot megharapjanak.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.11.09. 13:56:32

@martineden: Nekem a 13 éves vizslám még virgonc. A szomszéd vizslája pl 16 éves.

Szarazinda 2017.11.09. 13:57:16

A nyers húshoz még annyit, hogy simán kialakulhatott ez a tapasztalat régebben, a prion betegségeket, amelyek pl. az ilyen agylágyuló kórt okozzák, mint a kreutzfeld-jacob kór, okozhatja nem megfelelően átsütött, fertőzött hús. Ennek az esélye manapság elhanyagolható, akár kutyatápról, akár sima húsról van szó, de régebben lehetett gyakoribb. Csak egy hipotézis a részemről.

Terézágyú 2017.11.09. 14:05:40

@Közbiztonság Szilárd:
"Te nem nagyon jártál még vidéken, gondolom."

Vidéken élek, mindig is vidéken éltem, és bizonyára vidéken is fogok meghalni.
És mindig volt kutyánk, macskánk, disznónk, tyúkjaink, kacsáink, nyúljaink stb.

Ennyit erről... :)

2017.11.09. 14:25:01

@Kovacs Nocraft Jozsefne: ezt jól levezetted! pszeudorabiesz-elesett-tehát a mondás igaz, megvadul.
Nagggyon rafkós!

Közbiztonság Szilárd 2017.11.09. 14:25:03

@Terézágyú:
Mennyire vidéken?
Mert mondjuk adott esetben vidék = falu, ahol tartanak tyúkot.
Pestről nézve persze Szeged meg Pécs is vidék, de azért jóval kisebb a különbség ezek és Pest, mint mondjuk Pécs és Ófalu vagy Szeged és Földeák között (direkt írtam az adott városokhoz közeli falvakat, mindegyikben jártam).

De persze, béke. :-)

Terézágyú 2017.11.09. 14:33:47

@Közbiztonság Szilárd:
Mivel azt írtam, hogy "És mindig volt kutyánk, macskánk, disznónk, tyúkjaink, kacsáink, nyúljaink" ez azért aligha lehet Szeged belvárosa, ugyebár...

Egy kis falu.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.09. 14:46:16

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Valóban könnyen elkaptad szarva közt a tőgyit.

Terézágyú 2017.11.09. 14:58:16

@karandash:
"A magyar ember imádja a kutyát, inkább azt tart, minthogy gyereket nevelne. Elég szétnezni lakótelepekeny parkokban, több kutyasétáltató van, mint kisgyerekes. "

Ez kétségkívül így van, hogy a kutya manapság gyerekpótlék. Éppen ezért siklott félre ennyire a kutyatartás...

BiG74 Bodri 2017.11.09. 15:50:55

@karandash:
Sokat ismerek akinek inkább kutyája lenne, mint gyereke!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.11.09. 16:35:57

@karandash: Azért mert a szomszéd csivavája megugatott és a sokk hatására rendszeresen rémálmaid vannak, még nem kell minden kutyástól rettegned. Van az ilyen pánikbetegségre már remek gyógyszer, például a cián.

Beer Monster 2017.11.09. 18:09:04

Nem az ember alakította ugatóssá a kutyát, hanem azok a közösségek gyakrabban maradtak életben, ahol jelzett a kutya. Háziállatként pedig a nevelésre való alkalmatlanság.

Beer Monster 2017.11.09. 18:21:40

@Lady Ann: "Egyet hozzátennék a listához: tévhit, hogy a mini kutyákat nem szükséges nevelni!"

Azokat elég pórázon rángatni.

Empatikus Állatbarát 2017.11.09. 18:38:34

A nyers húsban nem annak nyersségén van a hangsúly, hanem az állagán. Amelyik kutyus nyers húst kap, amikor azt a szájába veszi, emlékezni fog annak állagára. Mint élelmet rögzíti az agyában a harapott falatot. Később, ha valakinek megfogja a karját, vagy a kezét, az emlékeiből előkerülnek a nyers hús állagára vonatkozó adatok, és összehasonlítja azt az élő hússal, amit esetlegesen táplálékként azonosít és harapni fog... Ez a nagy trück...

Beer Monster 2017.11.09. 18:43:59

@Empatikus Állatbarát: Azért ez nem így működik. Te is először eldöntöd, hogy tatárbifsztekhez van dolgod, vagy a barátnődhöz, és az alapján fogsz hozzáfogni.

A jegyzőkönyv kedvéért tegyük hozzá, hogy a kutya 130 ezer éve fogyaszt nagy mennyiségben főtt ételt.

Beer Monster 2017.11.09. 18:48:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Persze, hát pont ugyanúgy működnek, mint a többi. Bármit ők is megtanulnak, és imádják a feladatokat. Persze miért is különböznének.

2017.11.09. 20:47:46

@Közbiztonság Szilárd: ismeretlen szarmazasu keverek szuka kutyam 22 evesen lett elaltatva (amikor mar nem tudott felallni - kb hat hetes volt, amikor talaltam a jatszoteren). Az utana kovetkezo, pointer-vizsla keverek szinten szuka 18 evesen, szinten elaltatva, rakos attetek miatt. A mostani, kinyomozhatatlan keverek szukam iden lesz 16 eves, a szomszed halala utan 10 evesen kerult hozzam, nem ugy nez ki, hogy eppen haldoklik :)))
Soha, egyikuk sem evett nyers hust, kizarolag altalam fozott hust es rizst ettek/eszik, utazaskor szarazkaja (mindig velunk jon az eppen velunk elo kuty)
Szoval miert hihetetlen a 14-15 eves kutya? Az igaz, hogy a tenyesztett/szaporitott kutyak rovidebb ideig elnek, de ismeroseim, es a kutyaparki jatszotarsak koreben is altalanos a legalabb 14-evig elo fajtatiszta kuty.

Artie 2017.11.09. 20:59:02

Az is tuti, hogyha megtanítod a kutyádat írni, jobb lesz a helyesírása, mint a tiéd.

carrot cake 2017.11.09. 21:46:28

@martineden: Baromság. BARF-ozok. Meg majdnem mindenki az ismerőseim körében. Egyetlen egy kutyatámadás nem volt soha.

carrot cake 2017.11.09. 21:47:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Aki kutyát tart helyesen tudja hogy nyers sertést nem adunk.

carrot cake 2017.11.09. 21:59:20

@Empatikus Állatbarát: Hát nekem a tacskóm már többször széttépte a kezemet játék közben. A nyulat meg nyalogatja a kotorékban. :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.11.09. 22:01:39

@carrot cake:

Attól még ugye nem akasztasz fel, hogy ezt meg mertem ide írni? Azért a bocsánatodat kérem, hogy olyasmit is meg merészeltem írni, amit te és a profi kutyatartók már tudnak.

2017.11.09. 22:17:12

@szánmonoxid:
Az elso kutyamat 6 evesen vittem haza a jatszoterrol. A mostani pedig 10 evesen kerult hozzam a szomszed halala utan.

martineden 2017.11.10. 09:42:20

@carrot cake: Szovegertes nem megy , mi?:Ki mondta, hogy megtamad valakit
süti beállítások módosítása