Öleb ügyek

Rozina design

Rozina design

Szobatisztaság 5 lépésben. Vigyázz, kész, rajt!

2017. november 05. - Márkó Edina

 Mi az első dolog ami eszébe jut az embereknek ha meghallják, hogy kiskutyád lesz? Na ez, a szobatisztaság! Az a bizonyos Mumus! Amitől valljuk be te is rettegsz egy nagyon picit. Ez természetes is, ez lesz az első kihívásotok! Hiszen annyi embertől hallottad már, hogy az ölebek úgyse lesznek szobatiszták. Ez nem igaz, azonban azt tudnunk kell, hogy egy pár kilós kutya anyagcseréje gyorsabb. Ennek megfelelően kell terveznünk napjainkat, vagy rászoktatjuk a lakásban egy adott helyre. Nyugi!!! Sikerülni fog! Hoztam is pár tippet, hogyan kezdjetek hozzá.

Hogy fogj hozzá?

  1. Jelöld ki neki azt a helyet ahol végezni fogja a dolgát
  2. Figyeld jól meg a kutyát! Mikor végzi és milyen testtartást vesz fel
  3. Keresd az áldozatul esett helyeket és itasd fel egy papírral, még jól fog jönni
  4. Ha az ágyad megközelíthető számára, használj egy darabig ágytakarót
  5. Szerezz be jutalomfalatot

 

18301381_128476467701680_2493317895422480494_n.jpg

1. Úgy válaszd meg neki azt a helyet, ahol majd a dolgát végzi, hogy az számára könnyen megközelíthető legyen. Ha például ő a legtöbbet a nappaliban van (általában ez az a hely lesz ahol ti is vagytok) akkor ide jelöld ki neki a helyet. Azt is tartsd szem előtt, hogy ti merre közlekedtek, célszerű lehet erre egy sarok. Vidd oda a helyére minél többet és mondogasd neki, hogy mit szeretnél tőle (ez a későbbiekben lesz majd egy fontos momentum).

2. Ha már csinálta rossz helyre és láttad, akkor biztos megfigyelted milyen testtartást vesz fel amikor pisilni fog vagy amikor kakilni. (Ha még nem, akkor leírom. A nagy dolgánál a hátát begörnyeszti, pisilésnél meg a háta egyenes, fejét előre nyomja a kis fenekét meg a földhöz közelíti.) Általában ezt megelőzi egy hosszas szaglászás, utána a testtartás követi. Ilyenkor kapd fel a kis pockot és gyorsan vidd a kijelölt helyre és mondogasd neki amit szeretnél tőle. Ha kimászik addig tedd vissza, amíg meg nem teszi amiért oda raktad. Sikerült! Nagy öröm ez! Ne fogd vissza magad! Örülj, dicsérd, jutalomfalat is jöhet!

3. Nem akarlak hiú ábrándokban ringatni, nagy valószínűséggel lesz még baleset. Semmi baj, tudod mit kell tenned. Gyakoroljatok! Ha megesik a baleset, akkor meg itasd fel egy zsebkendővel és tedd a wc-jébe. Vidd oda és ismételd neki amit vársz tőle. Leszidni a kutyust akkor érdemes ha éppen rajta kapod a cselekvésen, ne ess túlzásba se, de add tudtára, hogy rosszat  hogy rosszat csinált.

4. Ami a legbosszantóbb lehet, ha a pici pont az ágyunkon könnyít magán. Ennek az elkerülése érdekében célszerű elővigyázatosságból Ami a legbosszantóbb lehet, ha a pici pont az ágyunkon könnyít magán. Ennek az elkerülése érdekében célszerű elővigyázatosságból beszerezni egy vastagabb ágytakarót vagy olyat, ami nem engedi át egykönnyen a nedvességet. Hogy miért is teszi ezt? Amíg nagyon pici és párszor fordul elő, addig nem kell messzemenő következtetéseket levonni. Vannak véletlenek is. Ha már nagy kutya, na az más téma. Későbbiekben készülök viselkedési problémákkal is nektek. 

5. Jutalomfalat! Hozzájuk is a hasukon keresztül vezet az út, illetve fontos a pozitív megerősítés. Ha mindig enni kap vagy simogatást akkor megéri neki ott végezni a dolgát. Ezt a kellemes élményt hamarabb elraktározza majd a memóriájában.

 Végezetül: ne feledjétek, sikerülni fog! Adjatok neki időt és gyakoroljatok és gyakoroljatok!!! A pozitív megerősítés ereje hatalmas ezeknél a kisállatoknál. Szépen lassan megakar neked felelni. Hiszen ő is akkor boldog, ha tudja jó kutya volt.

Ha már ott tartotok, hogy lassan leviheted sétálni és te is abban a cipőben jársz, hogy nem találsz ízléses és egyedi kiskutya hámot. Akkor ezeket neked ajánlom: Katt ide

A bejegyzés trackback címe:

https://olebugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr813186750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.11.06. 08:36:49

Annyit tennék hozzá, hogy otthon kell vele lenni jó pár hétig. A kutya érkézését ugyebár hónapok, évek várakozása előzi meg (jó esetben...) bele kell kalkulálni két hét szabadságot, a családtagoknak felváltva, hogy minél tovább tartson. Ugyanis úgy nem megy, hogy hétvégén neveljük, aztán meg hétköznap 5 napig 8-10 órára be van zárva egyedül. Mindenki itt rontja el, ezért nem sikerül.

Void Bunkoid 2017.11.06. 09:18:40

Hortenz nagyon jól mondja.

Amúgy saját tapasztalat alapján a legtöbb kutya MAGÁTÓL is szobatisztává válik, nem szeretnek ők sem budiban lakni, szal idővel, főleg ha rendszeresen kiengedjük kertbe, vagy levisszük a dolgát végezni, magától szólni fog, hogy kell neki, és nem fogja addig kidobni a pisit-kakit, amíg le nem viszed - persze ha lesz*rod, végül szegény nem fogja tudni tartani, de hát az ilyen ember ne is tartson kutyát.

mészioli 2017.11.06. 19:40:01

Ha tetszik ha nem, egy egy kg körüli kutya akár napjába 6-7 x végzi a dolgát, mivel elég gyors az anyagcseréje!
süti beállítások módosítása