Öleb ügyek

Rozina design

Rozina design

Domináns ölebek?

2017. október 17. - Márkó Edina

 Jól ismerjük a szállóigét miszerint: a kutya legjobb barátunk. Ez nem csak elfogult, túldimenzionált érzelmektől vezérelt kijelentés, hanem tény. A kutya a kezdetektől velünk van. Kísér minket az őskortól kezdve, egészen napjainkig. Mikorra is a sok tudatos keresztezésnek eredményeként megszületett az a körülbelül 430 FCI. által elismert fajta. 

Milyen jó dolgunk is van ha egy négylábú társra vágyunk?! Hiszen minden egyes fajta sajátságos személyiség jegyekkel bír, persze itt is érvényes lehet a kivétel elve. Azonban még is egy útmutatóként szolgálhat. Például ha kislakásban élsz lehet nem tudsz megfelelő körülményt biztosítani  egy dobermannak. Persze elképzelhető, hogy valaki energiát nem kímélve a fél napot a szabadban tudja vele tölteni. Bár, ez nem mindenki számára életszerű.

Szóval az első megfontolandó kérdés, ha már túl vagyunk az ezt megelőzzön. Milyen kutyát válasszak? Tetszik ez is, az is és tudom, hogy igazából majd mindegyik. Viszont, hogy igaz legyen majd rátok is, a mi jó barátok vagyunk, szükséges önmagunk ismerete. Nézz végig magadba magadon! Mennyire a mozgalmasak a napjaid?  Vagy inkább az otthon ülős típus vagy? Milyen a munkád? Otthon dolgozol vagy hosszan távol vagy napközben? Ha már magaddal tisztában vagy könnyen megtalálod a hozzád illő társat.

Ugorjunk egy nagyot!

 

 Szóval már meg is van  kutyus! Biztos jól választottál! Ezt nem kedveskedésnek szánom, csupán minden kutyus egy kis szeretet csomag. Tele kíváncsisággal, energiával, szeretettel. Persze egy életmódhoz választott kutyus, na az egy igazi ajándék.Ugyanakkor a másik mérlegelendő körülmény, maga a kutyavásárlás oka. Miért is szeretnénk kutyát?

Mindenki másért. Ki biztonságérzetének növelése végett, ki kedvtelésből, sporthoz vagy akár társnak. Számos társasági kutyafajt ismerünk, mint például: a csivava, mopsz, spicc, yorki, havanese, bichon, shitzu, a teljesség igénye nélkül. Ezek a kutyák kifejezetten alkalmasak kislakásban való tartásra, kis méretüknek köszönhetően apróbb sétákkal is boldoggá tehetjük őket. Kifejezetten jó választás lehet idős emberek számára is, magány ellen (erről bővebben máskor).

img_0375_1.JPG

 

Sokan az apróbb kutyákat nem is tartják kutyának. Itt eszembe jut a kérdés, hogy akkor mitől kutya egy kutya? Szóval ez is valami ami mérethez köthető lenne? Vagy olyan mint a sport? Mi számít sportnak? A sakk az nem? Vannak akik tudják, inkább tudni vélik, hogy mi hogy merre és meddig. Én személy szerint elfogadom az FCI. 430 faját, ami kutyákat sorol és nem izéket vagy netán ,,kis patkányokat". Ha  ti is így gondoljátok, akkor jöhet a fekete leves! Tudom, hogy cukik, ezért is tarjuk őket. De fennen hangoztatjuk, hogy kutyák. Akkor neveljük is! 

Tekintsünk egy kicsit vissza az időben...

Jelen állás szerint a kutya, egy a farkassal közös őstől származik. Mint tudjuk, a farkasok párosodási időszakon kívül falkában élnek. Ennek a falkának az élén egy domináns pár áll. Melyeknek alá rendeltjei a falka többi tagja. Ez a hierarchikus felépítés az egész falka számára előnyös. Tudják, hogy csapatban erősebbek, nagyobb vadakat is eltudnak ejteni. Azonban a szabályokat is be kell tartani. Például egy egy zsákmányolást követően a rangsorban elől álló egyedek esznek.Még a mennyiségek is különböznek eszerint.

Szóval miután picit farkas oldaláról is megközelítettük pár kilós kutyánkat, látjuk hogyan tekinthetnek ránk. Mi is falkatagok vagyunk. Már csak az a kérdés vezérek vagy alárendeltek. Erősek lehetnek ezek a szavak, de nincs mit szépíteni ezen, a kutyák nem csak cuki babák, ők kutyák is. Ha nevelésünkből nem derül ki számukra, mi mondjuk meg nekik mit tegyenek. A beléjük kódolt ösztöneik arra vezérlik őket, vegyék kezükbe az irányítást. Ez sok kellemetlenséget okozhat számunkra.

Mik lehetnek ezek a jelek?

  1.  Ha magára hagyjuk széttép egy párnát, újságokat, takarót. Ezt nevezik szeparációs szorongásnak.Kutyánk nem büntet minket ilyenkor, csupán felgyülemlett feszültségét vezeti így le. Gondoljunk csak bele, ő azt hiszi csak vele vagyunk biztonságban. Mivel ő a falkavezér.
  2.  Séták alkalmával az embereket is kutyákat is megugatja. Az ok szintén ugyanaz.
  3.  Oda kap az idegeneknek vagy akár nekünk is.
  4.  A túlzott ugatás is, ha nem kap valamiből.

 

Mikor rontottuk el?

  1.  Az első héttől kezdve az ágyunkban alszik.
  2. Előbb kap ő enni, mint ahogy mi ennénk. Ha mi eszünk, neki is adunk belőle ha kér.
  3. Ha nem tetszik a viselkedése, kedves hangon kérdezgetjük, simogatjuk, beszélünk hozzá, ő persze ránk se hederít.
  4. Akkor játszunk vele amikor csak kéri.
  5. Az ajtón ő szalad be elsőnek, mi utána lépünk be.
  6.  A vezényszavak nem teljesíti.

Ha pontról pontra végignézzük hol hibázhatunk, láthatjuk mennyire fontos számukra minden cselekedetünk. Mozdulataink, hangsúlyaink hordozzák magukba azokat az üzeneteket, amiket ők olvasnak. Ha fizikailag és átvitt értelembe véve is, magunk elé helyezzük őket, akkor behódolunk nekik. Ők a vezérek. 

Természetesen minden kutya más és más. Vannak fajták, melyeknél nagyon komolyan kell venni a dominancia kérdést, más fajtáknál egy kis figyelemmel és következetességgel célt érhetünk. Ezen pontok hordozzák magukba a leggyakoribb hibát amit elkövethetünk velük szemben, de természetesen ezek nem kőbe vésettek.Ha egy-egy pont igaz ránk, még nem feltétlen tartja magát dominánsnak kiskutyánk. Viszont ha úgy érzed rólatok van szó, akkor hoztam nektek pár jó tanácsot amivel ti is próbálkozhattok otthon.

Mit tehetünk mi?

  1.  Szoktasd egy helyre, ahol alszik.
  2.  Mindig te egyél előbb, utána ő. Tartsd be az etetési időt, csak akkor adj neki bónusz falatot ha azt meg is érdemli. Pl.: teljesített egy vezényszót.
  3.  Ha rosszat csinál add tudtára. Határozottan szídd meg. A fejecskéje alatti nyakredőnél felemelés vagy az oldalára fektetés és pár percig úgy tartás a kutya számára azt üzeni mi vagyunk a dominánsak engedelmeskedj. Ha éppen mellette vagyunk amikor rosszalkodik két ujjunkkal a bordáinál hirtelen picit megbökjük, azt üzeni neki: nem tetszik amit csináltál.
  4.  Legyen rendszere az etetésnek, a sétának és úgy a játéknak is.
  5.  Amikor belépünk az ajtón lassan nyissuk azt ki egyik lábunkat tartsuk elé, ezzel majd szép lassan haladjunk be az ajtón. így ő csak másodikként jöhet be.
  6. Gyakorolj vele rendszeresen vezényszavakat, ha teljesíti jutalmazd.

 A kutya nevelés mindennapos feladat, viszont ha szem előtt tartjuk hogyan bánjunk velük, akkor nagyszerű társai lesznek életünknek. Sokan az öleb jelzőt negatívan használják, pedig ez is csak egy szó,mint ahogy a kutya is. Miért ne lehetne kistestű kutyán pont olyan okos és engedelmes jó barát mint nagyobb társaik?

 

Ha nektek is kistestű kutyátok van és különleges kiegészítőket keresek számukra, itt megtaláljátok: katt ide.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olebugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr8412994208

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mészioli 2017.10.18. 11:09:02

Nagyon jó! Kreatív! Végre egy jó kutyás blog! Várjuk a folytatás! :)
süti beállítások módosítása