Öleb ügyek

Rozina design

Rozina design

3 kulcs a boldog kutyához

2017. december 04. - Márkó Edina

 Ahhoz, hogy boldogak lehessünk kutyánkkal, őt is boldoggá kell tennünk. Ehhez viszont figyelembe kell venni igényeit, szükségleteit. Ami tulajdonképpen három egyszerű szabály betartásával elérhető. Nem elég csak az egyik szabályt betartani és a másik kettőt mellőzni, vagy netán kettőt betartani és a harmadikat elhanyagolni. Egy átlagos kutya lelkének ezen három érzelmi alapszükséglete van:

  1. Testmozgás
  2. Szeretet
  3. Fegyelem

 

d3720ddb-9dab-466e-91e4-30b9571e7e97.jpeg

 

1. Testmozgás

Számunkra is egy fontos dolog a mozgás. Frissít, kondiban tart, stressz oldó hatású, egészségesebbnek érezzük tőle magunkat. Ez a kutyáknál is hasonlóan megvan. Azzal kiegészítve, hogy ők ilyenkor élik meg társas szükségleti igényeiket is. Információkat cserélnek és osztanak meg. Az ideális séták száma és hossza sok mindentől függ, kutyánk korától, fajtájától. Azonban, ha elegendő és minőségi mozgást biztosítasz neki, a következő pontokkal már könnyebb dolgod lesz. Apropó, minőségi mozgás, itt jön szóba a kutya gazda kapcsolat. Amire a szabadban végzett feladatok, parancsszavak betartása tökéletesen alkalmas. Természetesen vannak nagyon feladat igényű kutyák is, ahol ez is kevés lehet. Ott érdemes lehet rendszeresen sportolni kutyánkkal.

2. Szeretet

Csodás dolog szeretni és szeretve lenni. Ugye egyet értünk? Szóval a kutyáknak is igénye van szeretetünkre, de még mennyire. Azonban egy kutya nem fog csupán szeretetünktől ,,jól viselkedni". Sőt el is ronthatjuk vele. Na nem akkor ha túlságosan szeretjük, hanem ha rossz időben. Mint tudjuk, a kutyánk igen érzékenyen reagálnak hangsúlyainkra. Szét tudják választani, mikor parancs szót hallanak és amikor dicséretet vagy éppen nem tetszésünknek adunk hangot. Ezeket megjegyzik és ha kiakarják váltani figyelmünket ekképpen cselekszenek. Nos, ha mi pont akkor simogatjuk vagy becézzük amikor ő fél vagy rosszat csinál, megerősítjük őt benne, hogy az akkori cselekedete jó és következő alkalomkor szintén elnyeri majd a szeretetedet ha így cselekszik. Persze, embertársainkat nyugtatjuk ha félnek, szoronganak, megijednek. Ez is egy fontos különbség ember és kutya között, ök. ösztön lények első sorban. Szóval, csak akkor dicsérjük ha nyugodt állapotban van a kutya, így válhat kiegyensúlyozottá helyes szeretetünkkel.

3. Fegyelem

A fegyelem ember és állat életében is fontos szerepet játszik. Gondoljunk csak bele, mennyivel könnyebb egy olyan világban létezni ahol tudjuk mik a határok. A túlzott szabadság előbb-utóbb féktelenséget szül, ami közösség szinten káoszhoz vezet. Ugye tudjuk, hogy a kutyáink ősei falkában éltek. A falka dominancián alapuló hierarchikus rangsor szerint épül fel. Ergo, az irányít, aki a csapatban a dominánsabb. Mint említettem a kutyák ösztön lények, evolúciósan beléjük kódolva a versengés, a jobb pozícióért. Ami, ez esetben a falkavezér szerep. Ha kutyánknak elnézzük, hogy parancs szavainkra nem hallgat, akkor mi magunkat se tekintjük falkavezérnek. Amit a kutya megérez és ösztönösen ő kezd irányítani. Ez ellen, úgy védekezhetünk, ha elhatározzuk időt és energiát szánunk arra, hogy neveljük kutyánkat. Fontos érezze magabiztosságunkat, ez mozdulatainkban, hangsúlyunkban, testtartásunkban is jelenjen meg. A kialakított rendhez tartsuk magunkat és kutyánkat is! ( részletesen következő bejegyzésemben olvashattok)

Ha nektek boldog kiskutyátok van és szeretnétek neki valami igazán egyedi és különleges kiegészítőt, akkor nézzetek be: katt ide

 

 

Forrás: Cesar Millan Rövid útmutató a boldog kutyához című könyvéből

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://olebugyek.blog.hu/api/trackback/id/tr9213420533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása